Bahan-bahan A (Dikisar halus)
- 260 g tepung gandum.
- 1/2 camca teh serbuk penaik.
- 60 g Nestle Cornflakes
Bahan-bahan B (Dicampur)
- 130 g mentega.
- 50 g lelemak sayuran.
- 145 g gula kastor.
- 1/2 cawan larutan gula aising dalam 2 camca teh air suam dan hirisan kulit oren.
Bahan-bahan C (Dicampur)
- 2 1/2 camca teh parutan kulit oren.
- 3 camca besar jus oren.
- 1 biji kuning telur (kecil)
Cara membuat;
1. Campurkan bahan-bahan A dengan Nestle Cornflakes.
2. Masukkan bahan-bahan B ke dalam campuran Nestle Cornflakes, gaul sehingga menyerupai serbuk roti halus.
3. Masukkan gula dan bahan-bahan C, gaul sebati sehingga menjadi doh lembut.
4. Canai doh setebal 6 mm di antara 2 helai plastik. Terap dengan acuan biskut yang disukai.
5. Letak di atas dulang pembakar yang telah dilensar.
6. Bakar dalam ketuhar yang bersuhu 180 celcius selama 12-15 minit atau sehingga kekuningan.
7. Bila biskut telah sejuk, paip larutan gula aising dan tabur hirisan kulit oren ke atasnya.
No comments:
Post a Comment