I Follow...

Jika engkau memandang segalanya dari Allah, yang menimpakan ujian, yang menjadikan sakit mu, yang membuatkan keinginan mu terhalang, serta menyusahkan hidup mu, pasti Dia akan damaikan hati mu kerana masakan Allah sengaja mentakdirkan segalanya untuk sesuatu yang sia-sia. Bukan Allah tidak tahu deritanya hidup mu, retaknya hati mu, tetapi itulah yang Dia mahu kerana Dia tahu hati yang sebeginilah yang selalunya lebih lunak dan mudah untuk dekat dan akrab dengan-Nya. Ya Allah, jadikanlah aku penyabar dan bersabar dengan setiap dugaan Mu.... Ya Allah, bantulah aku untuk mengingati-Mu... bersyukur kepada-Mu dan beribadat dengan baik kepada-Mu...amin ya Rabbal-'alamin...
"Erti hidup pada memberi..."

Jumaat, 31 Januari 2014

Aku dan Tahun baru cina 2014

Raya cina pada tahun ini aku tidak balik kampung sebab baru dua minggu lepas aku cuti sakit. 8hb hingga 19hb januari 2014 aku balik kampung kerana sakit. Sebelumnya aku pergi check doktor di klinik swasta kerana ada ketulan di breast aku sebelah kiri. Doktor Sajidah nasihatkan aku supaya pergi berjumpa doktor pakar untuk membuat pemeriksaan lanjut kerana bimbang ketulan itu agak besar. Dr Sajidah membuat satu surat untuk aku refer kepada doktor pakar di hospital KPJ. Pada mulanya aku bercadang untuk merujuk doktor pakar di kpj ampang puteri sahaja tetapi setelah meminta pendapat dan nasihat daripada abah, aku akhirnya membuat keputusan untuk balik berubat di kampung. Abah dan kakak ipar datang ambil aku di ampang untuk dibawa balik berubat di kampung. Keesokan harinya setelah sampai di kampung aku terus ke kpj perdana kota bharu untuk mendapatkan rawatan doktor pakar disana ditemani oleh mak, adik, emak saudara dan sepupu aku.

Memang agak takut ketika pertama kali hendak berjumpa doktor tu..aku takut sekiranya ketulan itu adalah kanser atau apa sahaja yang serius...pendek kata aku takut dan tidak bersedia untuk menerima laporan perubatan daripada doktor pakar yang merawat aku. Doktor pertama yang membuat pemeriksaan keatas aku agak terkejut kerana aku boleh bertahan menanggung kesakitan akibat ketulan yang besar itu. Selepas itu aku disuruh membuat ujian ultrasound untuk memastikan apakah sebenarnya ketulan yang sedang membesar didalam breast aku tu. Doktor kedua juga agak terkejut kerana aku sanggup bertahan menanggung kesakitan di breast aku tu... Aku dapat melihat satu persatu setiap biji dan ketulan yang menghuni di kedua2 breast kiri dan kanan aku....tidak dapat dibayangkan betapa takutnya aku. Oleh kerana perasaan takut yang melampau itu banyak pertanyaan2 serius yang aku tujukan kepada doktor yang sedang membuat ultrasound keatas aku. Aku agak berpuas hati dengan setiap penerangan daripada doktor pakar itu dan ini dapat mengurangkan sedikit perasaan takut dan bimbang aku.

Lebih kurang satu jam aku dibilik ultrasound tu aku diminta untuk berjumpa semula dengan doktor pakar pertama yang check aku, setelah diberikan salinan report dan filem ultrasound tadi. Ketika ini aku kembali risau untuk mendengar keputusan doktor apakah ujian seterusnya yang perlu aku jalani. Doktor dapat membaca kerisauan dan ketakutan di wajah aku. Ayat pertama yang keluar daripada mulut doktor itu ialah 'not to worry' masih ada masa untuk berubat...ketulan itu sebenarnya adalah blood clot atau pus yang terjadi akibat hentakan didada semasa aku kemalangan kereta pada 16hb november 2013 yang lepas. Selain itu ada juga complex cystic dan fibroadenoma. Doktor tidak cadangkan aku untuk membuat pembedahan tetapi dia nasihatkan aku supaya makan ubat yang diberikan sebagai rawatan pertama dan meminta aku supaya datang semula pada bulan 3 akan datang untuk membuat ujian ultrasound lagi sekali bagi melihat semula perkembangan rawatan dan keadaan ketulan di breast aku....

Sekarang ini sudah beberapa minggu berlalu...ketulan di breast aku semakin mengecil walaupun kadang-kadang aku masih lagi dapat merasa sakit dan sengal2. Aku juga telah membuat perawatan islam sebagai alternatif untuk mengubati penyakit aku...dan kini alhamdulillah ada perubahan positif dan aku juga berdoa agar sakit aku ini cepat sembuh dan aku kembali ceria dan sihat seperti dulu....

Khamis, 2 Januari 2014

Selamat datang tahun baru 2014.

Hari pertama kerja pada tahun baru 2014. Apa perasaan? Alah rasa macam biasa-biasa jer..tak rasa istimewa sangat. Hari ini juga merupakan hari pertama sesi persekolahan 2014 dimulakan di Malaysia. Masing2 seronok dapat pakai baju sekolah baru..kasut baru..pendek kata semuanya baru lah. Bagi yang tak dapat pakai baju sekolah baru..kasut baru tu jangan sedih2 yer dik..yang penting dapat masuk sekolah dan belajar... gali ilmu Allah sebanyak mungkin dan semoga dengan ilmu itu adik2 dapat gunakan untuk kemajuan umat manusia sekalian alam.




Khamis, 17 Oktober 2013

Aku kembali...

Salam...
dan selamat menyambut hari raya aidiladha walaupun hari ni dah masuk hari yang ketiga.

Setelah sekian lama aku menyepi dan meminggir diri dari wajah blog aku ni, akhirnya ketika ini dan saat ini aku terpanggil untuk berkongsi sedikit pahit manis rencah perjalanan cerita hidup aku kebelakangan ini. Tiada seindah mana pun, walaupun ada ketikanya tidak dinafikan hidup aku juga penuh dengan warna warni yang mendamaikan.

Sakit aku datang lagi. 27hb september 2013 kawan ofis aku hantar aku ke KPJ Ampang Puteri. Selepas pemeriksaan doktor tahan aku di wad. 4 hari aku berbulan madu di hospital ditemani doktor dan nurse yang baik-baik belaka. Paling aku tak suka dan rasa nak lari dari hospital tu bila nurse nak inject aku, ngeri aku tengok jarum...besar pulak tu jarum yang dorang guna untuk inject aku...dasar penakut, aku siap merayu-rayu lagi supaya nurse tu jangan inject hehee. Hari kedua aku buat test mri...25 minit dorang tu sumbat aku masuk mesin terowong tu, sib baik jugak dorang tu baik hati pakaikan aku ear phone supaya aku tak terasa bosan dan takut sementara nak menunggu 25 minit ujian mri keatas kepala otak aku ni hihii..sebenarnya aku takde lah takut sangat buat test mri berbanding kena inject, cuma ada sedikit rasa teruja dan takut dengan result yang bakal keluar...apa-apa pun aku kena positif, kena pandai kawal perasaan disaat aku sedang sakit. Hari-hari berikutnya macam-macam test yang mereka buat keatas aku, dalam keterpaksaan dan kesakitan itu aku menyerah diri saja, yang mampu aku lakukan cuma berdoa semoga aku cepat sembuh dan dapat cepat-cepat keluar dari hospital. Bosan rasanya berlama-lama di hospital walaupun sedara-mara dan kawan-kawan datang melawat.

Cukup 4 hari bertapa di hospital aku merayu dengan doktor untuk discharge selepas semua result ujian kesihatan aku tidak membimbangkan sangat. aku beria-ria yakinkan doktor yang aku dah ok memandangkan suhu badan aku dah tak sepanas hari-hari sebelumnya. Walaupun doktor berat hati nak lepaskan aku, tapi disebabkan kedegilan aku dia lepaskan juga. Pukul 10 malam baru aku dapat keluar dari KPJ Ampang Puteri. 

Keesokan hari selepas aku keluar hospital, suhu badan aku kembali panas yang luar biasa. aku demam, 3 hari aku bertahan dalam kesakitan dirumah sebab aku nekad tak nak masuk hospital. Masuk hari keempat demam aku bekum kebah, terpaksa abah aku datang ambik aku di KL bawak balik berubat di kampung...dan sekarang dah masuk 21 hari aku cuti rehat dikampung. Dah cuti lama macam ni aku rasa tak sabar pulak nak masuk kerja semula. Harap-harap aku cepat sembuh seperti sedia kala semula...Insha Allah...





Rabu, 10 Julai 2013

Itu yang tertunda...

Salam...

Hari ini saya ambil cuti untuk sambut hari pertama puasa. Tiada apa yang istimewanya dengan hari ini sehinggakan saya beria mengambil cuti melainkan istimewanya kedatangan bulan ramadhan al-mubarak. Kalau ikut perancangan memang saya berhasrat untuk mengambil cuti barang sehari dua untuk menyambut ramadhan tahun ini bersama ahli keluarga di kampung tetapi terpaksa dibatalkan kerana adanya audit ISO pada 8 dan 9 haribulan iaitu isnin dan selasa kelmarin. Tak sangka pula last minit jadual audit terpaksa ditundakan atas sebab tertentu. Timbul juga sedikit rasa kesal di dalam diri saya disebabkan hal ini,  kerananya perancangan awal saya untuk menyambut puasa di kampung terpaksa dibatalkan...tapi takpe lah...mungkin ada hikmahnya semua ini tertunda....

Cadangnya sempena ambil cuti hari ini saya nak pergi servis kereta di bangi, bengkel yang saya selalu pergi untuk servis kereta..last minit pulak abang bengkel tu sms bagitahu dia tak buka bengkel hari ni sebab ada hal...hurmmm tertunda lagi hasrat saya untuk servis kereta dari minggu lepas lagi. Bukan tiada bengkel kereta lain, tetapi saya dah terbiasa pergi ke bengkel itu...lagipun abang Paei yang selalu servis kereta saya tu jujur dalam bekerja, tidak mengambil kesempatan keatas pelanggan dan charge pun takde lah mahal sangat walaupun servisnya bagus...bagi saya susah untuk cari orang yang bekerja dengan ikhlas seperti abang Paei, jadi tak hairan lah ramai pelanggan yang pergi servis kereta dibengkel dia.

Oleh kerana tak jadi untuk pergi servis kereta, plan B saya sekejap lagi saya nak ke Tesco sekejap untuk membeli sedikit barang2 dapur. Dah alang-alang keluar lajak lah sikit masa untuk pusing-pusing bazar ramadhan mencari sedikit juadah kegemaran untuk saya berbuka puasa pada hari ini. Nampak kan, saya sendirian lagi pada ramadhan ini....ada sesiapa sudi temankan saya tak...hehhehe...

Okey la...setakat ini saja untuk hari ini. Selamat berpuasa dan berbuka daripada saya.

Love u all...




1st ramadhan 2013

Assalamualaikum wbt...

Ramadhan datang lagi. Di kesempatan ini saya ingin mengucapkan selamat berpuasa dan berterawih kepada kawan-kawan blogger dan pembaca muslimin muslimat yang membaca n3 saya kali ini. Harapan semoga ramadhan pada kali ini saya dapat manfaatkannya dengan sebaik-baiknya, semoga amal ibadat diterima Allah dan dikurniakan pahala sebanyak-banyaknya. Juga harapan agar Allah memberi segala kebahagiaan dan memudahkan segala urusan di dunia dan akhirat...amiin...

Pagi ramadhan yang pertama ini, saya bersahur seorang diri seperti mana ramadhan tahun sudah dengan menu yang sederhana cukup untuk mengalas perut untuk seharian berpuasa esok. kala ini kenangan berbuka puasa dan bersahur bersama mak ayah dan adik beradik menari-nari di relung ingatan...meriah dan berselera walaupun ada antara kami yang makan sambil tutup mata hehee. Teringat kenangan di zaman remaja saya dulu, selalunya setiap kali sebelum dan selepas berbuka dan bersahur saya dan mak lah orang yang paling sibuk menyediakan juadah berbuka dan bersahur..dan saya jugalah orang yang paling sibuk mengemas meja makan selepas berbuka dan bersahur sebelum menunaikan solat maghrib dan subuh...semua kenangan itu segar diingatan, cuma hari ini saya bersahur dan bakal berbuka sendirian....sedih dan sayu rasanya, juga rindukan mak ayah dan adik beradik...




Cari Blog di sini

Memuatkan ...

Anda Mungkin Meminati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...