300 gm daging
1 sudu garam masala
5 ulas bawang merah (dihiris halus)
3 ulas bawang putih (dihiris halus)
2 cm halia (dihiris halus)
2.5 cm kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
1/2 cawan susu cair
3 sudu minyak masak
Air (secukupnya)
Garam secukupnya.
Cara membuatnya:
- Panaskan minyak dan kemudian tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, bawang putih, bawang merah dan halia hingga naik bau.
- Setelah itu, masukkan daging yang telah dipotong biarkan beberapa minit sambil di kacau, masukkan garam masala.
- Masukkan susu cair dan air, kemudian biarkan sehingga mendidih.
- Setelah mendidih, kecilkan sedikit api. Kemudian, renih sehingga daging lembut dan kuah sedikit pekat.
- Rasa secukupnya kemudian angkat dan sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment