1/2 ekor ayam (dipotong 6 atau 8 bahagian)
3 ulas bawang putih (dikisar)
5 ulas bawang merah (dikisar)
2 cm halia (dikisar)
5 sudu besar rempah kuzi
2 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
1/2 cawan susu cair
3 sudu minyak masak
Buah badam, gajus dan kismis (goreng)
Rempah-ratus untuk menumis.
Cara membuatnya:
- Mula-mula basuh ayam dan toskan.
- kemudian, panaskan minyak dan tumis rempah-ratus bersama dengan bahan yg dikisar hingga kekuningan.
- Berikutnya, masukkan pula rempah kuzi yang telah di bancuh dengan santan cair.
- Tumis hingga naik minyak dan masukkan ayam.
- Biarkan seketika kemudian masukkan santan pekat bersama susu cair.
- Masukkan perasa dan sedia untuk dihidangkan. Taburkan buah badam, gajus dan kismis.
No comments:
Post a Comment