Bahan-bahan:
Seekor ayam
2 sudu besar serbuk rempah lima rasa
2 sudu besar kicap pekat
Bahan A (hiris halus)
2 ulas bawang besar
3 inci halia
3 ulas bawang putih
Bahan B
5 sudu besar serbuk ketumbar
3 sudu besar serbuk jintan putih
3 sudu besar jintan manis
3 cawan santan pekat
15 biji buah keras
3 tangkai daun ketumbar
Cara membuatnya
1. Bersihkan ayam dan sapu bahagian dalam dengan serbuk rempah lima rasa. Perapkan selama 2-3 jam.
2. Sapu bahagian luar dengan kicap pekat dan goreng sebentar hingga kulit ayam menjadi garing.
3. Kukus atau bakar ayam hingga masak dan ketepikan.
4. Panaskan minyak dan tumis bahan A hingga garing.
5. Masukkan bahan B dan kacau rempah hingga garing.
6. Masukkan buah keras dan santan.
7. Apabila santan mendidih, masukkan ayam dan biarkan selama 10 minit.
Keluarkan ayam dan taburkan hirisan badam ke atas ayam, hiaskan dengan daun ketumbar.
Info:
Badam mengandungi 20 kali lebih banyak protein berbanding bijirin lain manakala kandungan lemak dan karbohidratnya yang tinggi seperti kalsium dan fosforus yang dimiliki dabam melebihi keju.
Apa2 aje dalam page ini
Jika engkau memandang segalanya dari Allah, yang menimpakan ujian, yang menjadikan sakit mu, yang membuatkan keinginan mu terhalang, serta menyusahkan hidup mu, pasti Dia akan damaikan hati mu kerana masakan Allah sengaja mentakdirkan segalanya untuk sesuatu yang sia-sia. Bukan Allah tidak tahu deritanya hidup mu, retaknya hati mu, tetapi itulah yang Dia mahu kerana Dia tahu hati yang sebeginilah yang selalunya lebih lunak dan mudah untuk dekat dan akrab dengan-Nya. Ya Allah, jadikanlah aku penyabar dan bersabar dengan setiap dugaan Mu.... Ya Allah, bantulah aku untuk mengingati-Mu... bersyukur kepada-Mu dan beribadat dengan baik kepada-Mu...amin ya Rabbal-'alamin...
"Erti hidup pada memberi..."
Sunday, May 30, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment