Bahan-bahan:
Bahagian dada dan paha ayam (dicampur garam, lada putih selama setengah jam)
Sos (Bahan A):
20gm lobak kecil
100gm kacang pine
15gm gula perang (dicairkan)
sedikit garam (secukup rasa)
100gm air
Bahan B:
30gm mentega
10gm tepung gandum
20gm lobak merah (kisar)
15gm bawang (kisar)
1 tangkai tyme
sedikit daun bay
20gm tomato puri
Cara membuatnya:
1. Panggang dada dan paha ayam tadi di dalam ketuhar pembakar pada suhu 200c selama 12 minit / sehingga ia bertukar warna kuning keemasan.
2. Sementara itu, tumiskan bahan B dan tambah Bahan A, kacau rata. Sesuaikan dengan rasa anda.
3. Hidangkan bersama aneka sayuran kacang manis, asparagus, salad, tomato ceri.
4. Tuangkan sos keatas ayam panggang tadi dan hidangkan.
info;
Berada dalam kategori sebagai sayur-sayuran, tomato kaya dengan vitamin A,B,C dan serat galian. Dipercayai boleh meremajakan kulit wajah jika sentiasa dimakan begitu sahaja.
Apa2 aje dalam page ini
Jika engkau memandang segalanya dari Allah, yang menimpakan ujian, yang menjadikan sakit mu, yang membuatkan keinginan mu terhalang, serta menyusahkan hidup mu, pasti Dia akan damaikan hati mu kerana masakan Allah sengaja mentakdirkan segalanya untuk sesuatu yang sia-sia. Bukan Allah tidak tahu deritanya hidup mu, retaknya hati mu, tetapi itulah yang Dia mahu kerana Dia tahu hati yang sebeginilah yang selalunya lebih lunak dan mudah untuk dekat dan akrab dengan-Nya. Ya Allah, jadikanlah aku penyabar dan bersabar dengan setiap dugaan Mu.... Ya Allah, bantulah aku untuk mengingati-Mu... bersyukur kepada-Mu dan beribadat dengan baik kepada-Mu...amin ya Rabbal-'alamin...
"Erti hidup pada memberi..."
Sunday, May 30, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment